Fricskamacskasütöde

“Tökös” kakaós csiga- az extra töltelék titkai

Üdv! 

 Mivel igény kerekedett rá, hát nem kis munkával, – meg sok egyéb főzős oldal kipróbálásának feladásával – elindítom a sütős blogomat. Ilyen sem volt még… nekem legalábbis. 

A Sztori: Nagyon régóta figyelgetem a tökéletes csigák receptjeit. Vagy a képek hazudnak, vagy a leírás, de komolyan! Nekem eddig egy recept se jött be úgy, ahogy le van írva. Aztán hallottam valahol, hogy a kelt tésztának lelke van, meg a szeretettel süssünk (meg napfényt kortyoljunk mellé, ugye?!), és egyszer csak azon kaptam magam, mi lenne ha? 

Hogy mi lett, lent olvashatjátok! Jó szórakozást!

 

 

Hozzávalók 4 főre: (ketten is felfaljuk)

 

~400 gr. rétesliszt

~400 gr sima liszt (ha nincs rétes liszt, jó az egészet sima lisztből csinálni)

5dkg élesztő

1dl tej

2 tojás

5 ek. cukor

250 gramm margarin

A töltelékhez: 1 cs. csokipuding

3dl tej

másfél csomag teavaj

4 ek. cukor

Megyjegyzés: Ha csak darab lisztek vannak otthon, az is megfelel, a mennyiség kábé legyen meg 😉

 

Elkészítés:

1 dl tejet felmelegítek, kis kanálnyi cukorral összekeverem, bele morzsolom az élesztőt, és egy kis lisztet szórok rá.

Ha darab liszteket használok, összeöntöm egy jókora tálba őket, és megkevergetem. Sima lisztnél átszitálom. A vajat, ha ráérek, elmorzsolom a liszttel, ha sietős, felolvasztom kicsit a mikróban, és belezuttyantom a lisztbe. Összedolgozom a tésztát, hozzá adom a tojást, az élesztős tejet, és nagyon alaposan kidagasztom. Itt jön a kanyar: a fenti jelölés azért cirka, mert kidolgozás után egy könnyű, lágy, de nem ragadós tésztát kell kanunk. Ha több a liszt, nagyon óvatosan egy pici tejet, ha nagyon ragad a cucc, lisztet kell hozzá tenni. Megáldjuk a tésztát (két kéz rá, és szeretettel magunkban ezt mondjuk: keljél jó nagyra!), letakarjuk, és nekiállunk a tölteléknek.

A pudingporhoz apránként hozzáöntjük a 3dl tejet, és felfőzzük. Jó sűrű lesz,amíg kihűl, folyamatosan kevergetni kell, így nem csomósodik össze. A teavajat 2 e.k. kakaóporral, és 3 e.k. kristálycukorral habosra keverem robotgéppel, majd a kihűlt pudingot apránként hozzá dolgozom. A kész krémet félreteszem.

Két gáztepsibe szilikonos sütőpapírt teszek, vagy kivajazom, és morzsázom az aljukat. Az egyiket készenlétbe helyezem a közelembe. A sütőt 180-200 fok körülire előmelegítem.

Nagyjából 1,5-2 óra alatt a tésztánk kel egy kicsit. Ha nem lesz ötszörös, akkor se kell aggódni. Kétfelé veszem, és egy szilikonos nyújtó alátéten nagyjából téglalap alakúra nyújtom ki. A krémmel megkenem durván fél centi vastagon, ügyelve, hogy az egyik hosszanti szélen legalább 3-4 centi ne legyen kimázolva. Óvatosan feltekerem, (a szilikonos alappal ez sokkal könnyebb, mint a nyújtó deszkán) és egy fél méteres fogselyemmel a hurka alá nyúlok, ujjnyi vastagságnál keresztezem , és ellentétes irányba elrántom a szálat. Elég tiszta munkát lehet vele csinálni, és az alján nem jön ki a töltelék, ellenben az elején igen, úgyhogy jobb ha valaki segít a csiguszokat elvenni, és a tepsibe helyezni. Mikor kész, beteszem a sütőbe, és újra megáldom: “sülj finomra!” Nagyjából 15-20 perc alatt kisül. A tetejét meg lehet a sütés után cukros tejjel locsolni, de enélkül is finom.

Kérdéseket alul lehet feltenni. Jó sütést, és kajálást!img_20161123_193546

Az alja, a fogselyemnek köszönhetően:img_20161123_221140

Tálalás:

 img_20161123_220957

A miénk gyorsan fogy, jó étvágyat a tiétekhez is!

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Linda Ferencsik says:

    Nagyon jól néz ki,remélem még lesz folytatás 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!